Personální marketing – fáze 1

Personální marketing – fáze 1

 

Personální marketing – fáze 1

Vše je jinak, ano. Musíme jsi uvědomit, že doba za posledních 10 let tak pokročila, že to, co bylo předtím nereálné, je nyní už zcela běžné. Navíc, doba covidu nás naučila vidět věci na odlišné úrovni a změnit naše myšleni. Pro HR jsou nové skutečnosti velmi podstatné a kdo se není chopen přizpůsobit má velké problémy.

Co je vlastně personální marketing? Nejlépe bude, když jsi položíme otázku, co je vlastně cílem této služby? Pokud se zamyslíme, tak máme cíle dva:

1. dosahovat na pracovním trhu pozitivního ohlasu – což by znamenalo, že kdybychom oslovili třeba 1000 lidí v produktivním věku s otázkou, pro jakou společnost by chtěli pracovat a aspoň 10% dotázaných by odpovědělo, že to je právě název vaši firmy, pak můžete být spokojeni

2. interní spokojenost – pokud provedete dotazníkové šetření spokojenosti zaměstnanců a výsledkem je, že aspoň 90 % ví, kdo je vlastníkem firmy, kdo je generální ředitel, kam firma směřuje, co je cílem, jak jsou všichni do těchto procesů zapojeni v návaznosti na hodnocení a odměňování, pak opět můžete být spokojeni

V kostce máme interní a externí úhly pohledu, ale oba dva musí být v harmonii. Pokud se na pracovní trh o vaši firmě dostávají rozporuplné zprávy je velmi důležité je vyhodnocovat a posléze s nimi pracovat. V dnešní době dokonce existují nástroje, do kterých zadáte klíčová slova a dostanete každý den report, kde, kdo a co řekl s fragmenty rozdělení na pozitivní či negativní. Existují již celé týmy lidí, kteří to každý den vyhodnocují a předávají dále k řešení do firmy. Takže, když já např. v mé sociální síti napíšu, že jsem včera měl setkání se zástupcem pojišťováka KOOP a budu se vyjadřovat silně negativně, můžete očekávat, že do 2 až 3 pracovní dnů, budu kontaktován ze spol. KOOP s dotazem na řešení mého problému.

Pracovní trh je u nás velmi malý a pokud budete mít negativní image, budete velmi těžko hledat nové zaměstnance a navíc přicházet o ty stávající. Všichni víme, že se sociálními sítěmi a GEN X, Y a Z se informace šíří tak rychle, že teď někoho vyhodíte a do 10 minut to vědí skoro všichni. Je velmi těžké se bránit proti pomluvám, a nikdy neeliminujete všechny dopady takového jednání. Je klasika, že se vždy v kupce sena jedna štiplavá jehla najde. Pokud pracujete v personálním marketingu dobře a i tyto negativní věci řešíte a jste se svou tváři otočenou čelem na pracovní trh, vždy se to bude vyplácet a obzvlášť v dnešní době.

Obecný personální image je náročný na peníze a buduje se velmi pomalu. Ohledně sociálních sítí, je to již úplně jiná oblast a navíc dnes, je to vše spojeno v jedno. Vy jako společnost máte svoji stránku, či blog, ale i vaši současní zaměstnanci mají své vlastní profily, ať osobní či pracovní.

Takže, vy jako společnost dáváte odborné příspěvky, cíle, nové objevy, produkty, cenové HITY, nebo co vaše společnost dělá pro zaměstnance, či společenské aktivity, charita a zároveň každý zaměstnanec v případě spokojenosti dává své fotky z těchto akcí přímo na své sociální sítě, či přidává svůj komentář. Pokud jsou obě strany v harmonii. Můžete jsi být jistý, že budujete dobrý personální marketing pro budoucnost vaši společnosti.

Vedení společnosti si musí být vědomo, že tento nový svět se již nedá zastavit, a všichni sledují vše. Takže doba komunikační tzv. špuntů a tutlání domácího prádla uvnitř společnosti je nenávratně pryč. Všichni jsme se museli posunout a s Generací Z jsme si uvědomili, že jejich priority jsou diametrálně odlišné a nedá se to změnit. Musíme přizpůsobit personální marketing všem třem GEN X,Y a Z a skloubit to v jedno. Na začátku jsme jsi mysleli, že to půjde postaru a GEN Z se přizpůsobí, ale byl to velký omyl. Oni změnili nás a o tom, už nikdo nepochybuje. 

Můžeme obecně říci, že kdo před 10 lety již zachytil budoucí změnu a intenzivně se na ní připravoval, je teď IN a ti, kdo zaspali dnes kulhají a dohánějí, co se dá. Musíme, ale vědět, že to půjde dále, protože GEN Z bude mít potomky a za 15 let máme zase velký posun v myšlení a hodnotách.

Každý musíme pracovat, abychom zajistili své základní potřeby, ale v dnešní době si velmi pečlivě vybíráme, kde budeme pracovat. Nikdo z nás, už není závislý na jednom podniku na celý život a samotný výběr, je již daný přes sociální sítě a zkušenosti ostatních. Personální marketing už není jenom reklama, bilboardy a společenské akce, to už je pasé, ale informace, která je přímo on-line ze života dané společnosti či jejího zaměstnance to je cesta k budoucnosti.Chcete být na pracovním trhu jedničky, tak neváhejte a spojte se námi vztahy.net !!!

Personální marketing – fáze 1

Leave a Reply

Scroll to top
error: Content is protected !!